Návrat na zoznam blogov

Všetko pre praktické a bezpečné osvetlenie kúpeľne

  • 18.6.2020
  • |
  • Marek - Odborný predajca
Osvetlenie kúpeľne - stropné bodové svietidlá

Na kvalitnej kúpeľni sa nepodieľa iba vhodný výber obloženia, podlahy, farieb či zariadenia. Alfou a omegou pri výplni akejkoľvek časti interiéru je hlavne bezpečnosť, na ktorú treba dbať hlavne pri inštalácii svietidiel. Práve v kúpeľni hrozí kvôli blízkosti vody s elektrinou a elektrickým osvetlením nejedno zdravotné riziko, tým sa však dá predísť niekoľkými praktickými krokmi. Na ďalších riadkoch spoznáte to najdôležitejšie, čo je potrebné mať pri inštalácii svietidiel v nej na pamäti.

Spoznajte mapu svojej kúpeľne

Priestor kúpeľne zahŕňa viaceré typy osvetlení, na ktoré majú voda a vlhkosť rozličné vplyvy. Niektoré im podľahnú skôr, iné zase vydržia odolávať aj ich intenzívnejšiemu pôsobeniu. Z toho dôvodu je priestor v kúpeľni rozdelený na 4 bezpečnostné zóny. Každá označuje konkrétnu časť kúpeľne a má svoje vlastné pravidlá pre inštaláciu svietidiel.

Zóny sú označené špecifickými IP kódmi, ktoré vychádzajú z medzinárodného štandardu IEC 60529, v slovenčine známeho ako Stupne ochrany krytom. IP kódy tvoria okrem dvoch uvedených písmen aj dve číslice – prvá označuje stupeň krytia pred dotykmi a prienikom cudzích a nežiaducich predmetov, druhá krytie pred vplyvom vody. Kúpeľne sa týka prevažne klasifikácia ochranných stupňov od IP21 (najnižší ochranný stupeň) do IP68.

Osvetlenie kúpeľne - opis ochranných zón pre krytie pred vplyvom vody

Zdroj fotky: Pinterest
 

Zóna 0

Táto zóna označuje vnútorné priestory vane, vaničiek alebo sprchových kútov. Najlepšou a najčastejšou radou je neinštalovať do tejto oblasti žiadne svietidlá, keď to ale musí byť, je potrebné zvoliť osvetlenie s krytím IP68s maximálnym napätím 12 voltov.

Zóna 1

Pravidlá týkajúce sa zóny 1 sú dosť podobné tým, ktoré platia pre zónu 0. Svietidlá by mali mať takisto krytie stanovené IP kódom IP65 až IP68 a rovnako sa neodporúča inštalovať sem zariadenia, ak to nie je nevyhnutné. Rozdiel je vo vymedzení priestoru, ktorým je v tomto prípade časť kúpeľne od okraja vaní a spŕch maximálne do výšky 2,25 metra.

Zóna 2

Priestor regulovaný pravidlami zóny 2 sa nachádza 0,6 metra vodorovne od vaní a sprchových kútov a vo výške viac ako 2,25 metra. Je to oblasť s nižším rizikom postriekania vodou, ktoré je však stále existujúce, preto sa odporúča inštalácia svietidiel s ochranným stupňom IP44.

Zóna 3

Posledná bezpečnostná zóna zahŕňa všetky ostatné časti kúpeľne než tie, ktoré vymedzujú zóny 0 až 2. Pôsobenie vody a vlhkosti je tu nižšie, preto je možné inštalovať sem aj svietidlá s bezpečnostným označením IP21.

Aké svietidlá sú tie najvhodnejšie?

Dozvedeli ste sa, že nie každý typ svietidiel je vhodný do každej časti miestnosti. Ako teda postupovať pri výbere vhodných typov svietidiel v závislosti od toho, kam ich umiestnite?

Pozrime sa na to najskôr všeobecne. Do kúpeľne sa najčastejšie odporúčajú predovšetkým bodové svietidlá. Často sú inštalované ako súčasť stien, stropov alebo aj podláh (inak povedané vstavané osvetlenie), a tak je aj nízke riziko ich poškodenia vodou a vlhkosťou. Dajú sa rozmiestniť tak, aby nezaberali veľa miesta a zároveň osvetľovali tie najdôležitejšie miesta. Vzhľadom na rozloženie kúpeľne je vhodné aj jedno centrálne svietidlo, ktoré ak sa umiestni na správne miesto, dokáže dôkladne osvetliť celý priestor kúpeľne.

Osvetlenie kúpeľne - vintage vs. moderný štýl

Čo sa týka konkrétnych zón, pre zónu 0 sú práve bodové svietidlá, inštalované ako súčasti vane alebo sprchy tie najvhodnejšie. Takisto by to malo platiť aj pre zónu 1, kde sa taktiež odporúča mäkké svetlo, ktoré by nemalo byť pre oči ostré a nemalo by svietiť priamo do očí. Uvoľnenejšie pravidlá začínajú platiť v zóne 2, kde však napriek tomu netreba v bezpečnosti poľaviť, je tu však potrebné dbať na to, že riziko priameho pôsobenia vody a vlhkosti stále existuje. Zóna 3 je priestor, na ktorý voda pôsobí minimálne, preto sa sem môže inštalovať aj lustrové osvetlenie či väčšie lampy, dokonca aj externé osvetlenie fungujúce na zástrčku, s tým však v priestore kúpeľne narábajte veľmi opatrne.

Prakticky a bezpečne – takto sa Vám podarí osvetliť vašu kúpeľňu, ak sa vašou mantrou stane zopár funkčných a osvedčených pravidiel.

Marek - Odborný predajca
Marek
Odborný predajca

Marek má na starosti odborné poradenstvo pri výbere správnych svietidiel. Mareka môžete stretnúť na našej predajni, kde Vám rád pomôže s návrhom osvetlenia.

Prečítajte si tiež:

Prehľad vo farebných odtieňoch svietidiel

Druh osvetlenia pôsobí na náladu človeka, podnecuje uňho aktivitu alebo navodzuje pocit relaxácie. Preto je podstatné výber vhodného osvetlenia nezanedbať

7 dôvodov, prečo si zvoliť solárne svietidlá

Trend inštalácie solárnych svetiel stále akceleruje. Čo robí solárne svetlá také výnimočné a nezameniteľné? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Trendy vo výbere nástenných svietidiel

V čom spočíva čaro nástenných svietidiel a aké trendy sú aktuálne 'in'? Nechajte ich vyniknúť a vaša domácnosť zažiari.
Prejsť na produkty