Návrat na zoznam blogov

Prehľad vo farebných odtieňoch svietidiel

  • 17.8.2020
  • |
  • Dada - Produktový manažér
Prehľad vo farebných odtieňoch svietidiel

Farba osvetlenia ovplyvňuje celkový vzhľad miestnosti, zariadenia a predmetov, ktoré sa v nej nachádzajú. Druh osvetlenia rovnako pôsobí na náladu človeka, podnecuje uňho aktivitu alebo navodzuje pocit relaxácie. Preto je podstatné výber vhodného osvetlenia nezanedbať. Ak aj vy teraz zariaďujete svoj domov, tento článok vám pomôže zorientovať sa vo svete svietidiel.

Spoznajte farby

Pri výbere svietidiel okrem intenzity svietenia alebo spotreby zvažujeme aj farbu osvetlenia. Farba svetla alebo teplota chromatickosti patrí k najdôležitejším parametrom svetelného zdroja. Vyjadruje vnímanie svetla ľudským okom. Udáva, či svetelný zdroj vyžaruje žlté, jasne biele alebo skôr modrasté svetlo. Farba svetla sa určuje v kelvinoch a pohybuje sa v rozmedzí 1800-16000 K, pričom platí, že čím je táto hodnota vyššia, tým chladnejšie svetlo dostaneme, a čím je hodnota nižšia, tým bude svetlo teplejšie.

Teplé , neutrálne , či studené?

Teplé biele svetlo získame, ak sa budeme pohybovať na škále od 2700-3500 K. Takéto svetlo v človeku vyvoláva pocit bezpečia, uvoľnenia a relaxácie. Preto je vhodné do miestností, v ktorých sa chceme alebo potrebujeme cítiť príjemne. Takéto miestnosti využívame skôr na odpočinok ako na aktívnu činnosť. Teplé odtiene svetla sú jemné, upokojujú oči a navodzujú príjemnú atmosféru. Takéto svetlo je vhodné do spální a detských izieb. Okrem stropného svietidla teplé odtiene svetla využijete aj v svietidlách umiestnených na nočných stolíkoch. Teplé tlmené svetlo je rovnako vhodné  použiť v obývačke, v ktorej trávime čas s rodinou, priateľmi alebo len tak oddychujeme pri televízií  a teplé svetlo dokáže tento priestor krásne zútulniť a navodiť správnu atmosféru. Teplé odtiene svetla je vhodné umiestňovať aj exteriéri, napríklad v altánkoch pre podporenie intimity. Odtiene svetla do žlta nie sú vhodné pre prácu ani pre čítanie, pretože má tendenciu uspávať.
 

Teplé , neutrálne , či studené svetlo

 

Neutrálne biele svetlo docielime, ak budeme voliť svietidlá s teplotou chromatickosti v rozmedzí 3500-5500 K. Neutrálne svetlo podnecuje človeka k aktivite a neunavuje oči. Neutrálne biele svetlo podporuje našu produktivitu, preto je vhodné umiestniť ho v miestnostiach, v ktorých pracujeme alebo študujeme. Ideálne je využívať ho v pracovni, kde potrebujeme mať kvalitne osvetlený pracovný priestor a na prácu sa musíme sústrediť. Rovnako vhodné je využívať ho v kuchyni v bodových svetlách, či na kuchynskej linke na osvetlenie pracovnej plochy. Je skvelým riešením aj do kúpeľne alebo v bodových svetlách na toaletnom stolíku, kde je potrebné čo najrealistickejšie svetlo. V exteriéri tento typ osvetlenia môžete využiť pre osvetlenie chodníkov, príjazdových ciest a vchodových dverí.

Studené svetlo vhodné do kuchynských bodových svietidiel

 

Studené (denné) svetlo sa pohybuje na škále v rozmedzí 5500- 6500 K. Takéto svetlo je vhodné do kuchynských bodových svetiel pre osvetlenie konkrétnych objektov, ako napríklad pracovnej dosky alebo sporáka, pre lepšiu a bezpečnejšiu manipuláciu s potravinami. Uplatnenie nájde aj v kúpeľni. Takéto svetlo je farebne najbližšie dennému svetlu, čo sa v domácnostiach veľmi nevyužíva, preto sa skôr hodí do priemyselných zón a lekárskych zariadení.

Akú žiarovku vybrať?

Teplý odtieň svetla ponúkajú všetky klasické vláknové žiarovky. Práve slabšie žiarovky s nižšou intenzitou svietia teplejšie. Halogénové žiarovky ponúkajú rovnako teplé, ale aj chladné odtiene. Výhodou je, že vekom sa farba svetla žiarovky nemení, ako pri klasických žiarovkách. Úsporné žiarovky taktiež dokážu produkovať rôznu škálu farebného spektra. Veľmi obľúbenými sú aj LED svietidlá, v ktorých si môžete teplotu svetla sami nastavovať.

Osvetlenie meniace farby

Veľmi populárnym sa stalo aj LED osvetlenie, v ktorom môžeme vyberať farbu svetla z pestrej farebnej škály. Takéto osvetlenie môže byť príjemným oživením, zaujímavým prvkom, ktorý dotvára interiér alebo exteriér. Je výborným prostriedkom estetickej dekorácie. Dokáže vytvoriť atmosféru počas rôznych udalostí, napríklad narodeninovej oslavy, barbecue párty alebo romantického rande. Zaujímavým prvkom, ktorý môžete využiť, je systém nastaviť tak, že sa farby svetla budú meniť synchronizovane, ale v rôznych odtieňoch. Toto osvetlenie môže slúžiť na osvetlenie podlahy, pracovnej plochy a praktické využitie nájde aj pri osvetlení schodiska.

Dada - Produktový manažér
Dada
Produktový manažér

Dada má na starosti správu produktového portfólia nášho e-shopu a predajne, vyhľadáva a sleduje nové trendy v oblasti svietidiel a osvetlenia. Rada Vám poradí s výberom vhodného svietidla do vašej domácnosti alebo záhrady.

Prečítajte si tiež:

7 dôvodov, prečo si zvoliť solárne svietidlá

Trend inštalácie solárnych svetiel stále akceleruje. Čo robí solárne svetlá také výnimočné a nezameniteľné? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Trendy vo výbere nástenných svietidiel

V čom spočíva čaro nástenných svietidiel a aké trendy sú aktuálne 'in'? Nechajte ich vyniknúť a vaša domácnosť zažiari.

Všetko pre praktické a bezpečné osvetlenie kúpeľne

Alfou a omegou pri výplni akejkoľvek časti interiéru je hlavne bezpečnosť, na ktorú treba dbať hlavne pri inštalácii svietidiel.
Prejsť na produkty