Návrat na zoznam blogov

Máte znížené stropy? Tieto svietidlá sú vhodné pre vás

  • 15.3.2019
  • |
  • Zuzana - Odborný predajca

Osvetlenie obývacej izbyTajomstvo štýlového bývania a príjemného pocitu domova spočíva aj v správnom výbere svietidla. Na prvý pohľad všedná vec je dôležitejšia, ako si myslíte. Vhodne zvolené svietidlo môže vyzdvihnúť atmosféru vášho domova rovnako ako obrovská nástenná knižnica. Pokiaľ však máte v domácnosti znížené stropy, musíte byť pri voľbe svietidla o niečo precíznejší.

V dnešnej dobe už znížené stropy nie sú strašiakom, čo sa týka osvetlenia. Naopak, pri svietidlách do sadrokartónu máte mnoho kreatívnych možností, ako osvetliť izbu. Najlepšie je však rozhodnúť sa na začiatku, keď zariaďujete celý byt, a svietidlá prispôsobiť celkovému štýlu vašej domácnosti. Rozhodnite sa, či preferujete skôr stropné svietidlá alebo nedáte dopustiť na závesné. Od tejto voľby sa odvíjajú ďalšie parametre, ako je štýl svietidla, technické parametre, kombinácia s bodovými svietidlami či s podsvietením LED pásmi.

Nenápadné, ale silné

Stropné svietidloStropné svietidlá neslúžia iba na osvetlenie miestnosti, dokonale reprezentujú štýl ich majiteľa. Obľúbené sú najmä vzhľadom na ich eleganciu a praktickú stránku, keďže takmer vôbec nepútajú pozornosť a hodia sa tam, kde pre výšku stropu nie je možné umiestniť závesné svietidlo. Svoje využitie nájdu v akomkoľvek priestore, nezáleží na tom, či sa ich rozhodnete umiestniť do spálne, obývačky, detskej izby, chodby alebo kuchyne.

Ak chcete čo najviac ušetriť priestor nad hlavou, no zároveň sa nechcete vzdať predstavy výrazného kúsku, ideálnym riešením sú stropné svietidlá, ktoré sa pýšia pútavým dizajnom a zároveň sú umiestnené priamo na stene.

Výhody zápustných bodových svietidiel oceníte najmä v kúpeľni bez okien, kde potrebujete obzvlášť silné osvetlenie. Na to nedáte dopustiť nielen pri detailnom upratovaní, ale aj pri každodenných úpravách pred zrkadlom. Pri osvetlení predsiene je vhodné doplniť stropné svietidlo aj dodatočným, napríklad nad zrkadlom. Pokiaľ potrebujete osvetliť väčšiu plochu, vhodné je skombinovať stropné svietidlo spolu s nástenným.

 

Závesné svietidlo zveľadí domácnosť

Moderný lusterTo, čo vašej návšteve udrie na prvý pohľad do očí, nie je neporiadok v kuchyni či jemne naklonený rámik, ale váš luster v obývačke. Klasikou, ktorá bude zaručene pútať pozornosť, je závesné svietidlo. Napriek tomu, že pri rozhodovaní sa, ktoré bude to pravé, zohráva úlohu sčasti dizajn, pred samotnou kúpou je dobré zohľadniť viacero faktorov, akými sú váha lustra, výška alebo spôsob upevnenia.

Závesné svietidlá vhodne doplnia každý interiér. Vkusné svietidlo vdýchne vašej domácnosti život, a naopak, ak zvolíte nesprávne, bude pôsobiť ako päsť na oko. Nerušivý dojem vzbudzujú práve závesné svietidlá z hliníkovej konštrukcie s jemnými líniami alebo minimalistickými tvarmi, odvážne dizajnové riešenia prinášajú nadčasové kúsky v spojení kovu s luxusnými krištáľmi.

Zopár cenných rád pri výbere svietidiel:

Dizajn nie je prvoradý – aj keď možno túžite po ultramodernom svietidle do sadrokartónu, ktoré vám bude závidieť nejedna návšteva, nenechajte sa zlákať prvou voľbou. Dbajte na ďalšie vlastnosti a parametre dôležité pre kúpu.

Zjednoťte štýl v domácnosti – svietidlo, do ktorého plánujete investovať, je vec, ktorú nebudete meniť pravdepodobne roky. Zvážte preto dobre jeho výber. Pokiaľ kupujete viacero svietidiel, uistite sa, či sú z rovnakého materiálu a hlavne štýlovo rovnaké.

Rozhodujúca je výška – predstavte si váš byt. Svietidlo by nemalo visieť príliš nízko. Za optimálnu výšku sa považuje vzdialenosť 80 – 100 cm od povrchu stola po koniec závesného svietidla. Platí, že svietidlo by vás nemalo obmedzovať v pohybe, čo znamená, že ak sa musíte pri chôdzi popod neho zohýnať, niečo pravdepodobne nie je v poriadku.

Umiestnite ho napevno – aby nedošlo k neželaným nehodám, odporúča sa, aby ste svietidlo do sadrokartónu zavesili na lanko, reťaz alebo kovovú tyčku. Uistite sa, či je svetlo dobre zabezpečené.

Zuzana - Odborný predajca
Zuzana
Odborný predajca

Zuzana je náš odborný predajca svietidiel. Má dlhoročnú prax s návrhom osvetlenia interiérov aj exteriérov. Jej špecializáciou sú návrhy s využitím LED pásov.

Prečítajte si tiež:

Prehľad vo farebných odtieňoch svietidiel

Druh osvetlenia pôsobí na náladu človeka, podnecuje uňho aktivitu alebo navodzuje pocit relaxácie. Preto je podstatné výber vhodného osvetlenia nezanedbať

7 dôvodov, prečo si zvoliť solárne svietidlá

Trend inštalácie solárnych svetiel stále akceleruje. Čo robí solárne svetlá také výnimočné a nezameniteľné? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Trendy vo výbere nástenných svietidiel

V čom spočíva čaro nástenných svietidiel a aké trendy sú aktuálne 'in'? Nechajte ich vyniknúť a vaša domácnosť zažiari.

Všetko pre praktické a bezpečné osvetlenie kúpeľne

Alfou a omegou pri výplni akejkoľvek časti interiéru je hlavne bezpečnosť, na ktorú treba dbať hlavne pri inštalácii svietidiel.
Prejsť na produkty