Návrat na zoznam blogov

Sprievodca výberom kúpeľňových svietidiel

  • 2.6.2020
  • |
  • Marek - Odborný predajca
Moderné svietidlá do kúpeľne


Tak ako venujete pozornosť osvetleniu v kuchyni, obývačke alebo v spálni, rovnako dôležité sú kúpeľňové svietidlá. V kúpeľni predsa začína náš deň a aj keď si to možno neuvedomujete, od návštevy tejto miestnosti (a od svetiel do kúpeľne) závisí, či zostanete od rána príjemne naladení.

Ako vybrať kúpeľňové svietidlo?

Požiadavky na svetlá do kúpeľne sú rôzne. Kým ráno potrebujete jasné svetlo na prebudenie sa a dokonalú úpravu vášho zovňajšku, večer si vystačíte s jemným uvoľňujúcim osvetlením. Vytvorenie dokonalej kúpeľne ide ruka v ruke s kombináciou základného a dekoračného osvetlenia a osvetlenia zrkadiel. Samostatnou kapitolou je kúpeľňa, v ktorej chýba denné svetlo. Tu zohráva úlohu dostatočne silné kúpeľňové svietidlo, ktoré splní svoju funkciu a presvetlí tmavú miestnosť. Podľa čoho by ste si mali vybrať správne kúpeľňové svietidlo?

Priame osvetlenie: Holenie, každodenný make-up a sprchovanie si vyžaduje osvetlenie, s ktorým zvládnete všetky spomínané činnosti a jeho umiestnenie tak, aby vrhalo minimálny tieň. Pri vašich kúpeľňových procedúrach a každodennej hygiene vám postačí neutrálne biele svetlo (cca 4000 K).

Nepriame osvetlenie: S príchodom večera sa kúpeľňa mení na oázu pokoja, čomu treba prispôsobiť výber osvetlenia. Navodiť relaxačnú atmosféru sa vám podarí s pomocou teplého svetla (do 3500 K). Teplé svetlo vo vás vyvolá príjemný pocit a pri večernom kúpeli bude pôsobí upokojujúco.

Ako vybrať kúpeľňové svietidlo

Zapamätajte si

Pri výbere kúpeľňových svietidiel musíte dávať pozor na to, či ide o teplé alebo studené svetlo. Zapamätajte si jednoduché rozdelenie, ktoré vám pomôže vyriešiť nejednu dilemu.  Jednotka teploty svetla je Kelvin. Nízke číselné hodoty označujú teplé svetlo, naopak, vysoké hodnoty studené svetlo.

  • teplé svetlo: medzi 2500 – 3300 K
  • neutrálne biele svetlo: medzi 3300 – 5000 K
  • denné svetlo: medzi 5000 – 7000 K

Ktoré svetlo teda

Určite budete súhlasiť, že v kúpeľni si rozhodne nevystačíte s jedným svietidlom. Len so základným stropným svietidlom si napríklad dámy nevyčarujú dokonalý make-up a páni neoholia tvár dohladka. Preto by vo vašej kúpeľni by nemalo okrem dominujúceho osvetlenia chýbať ani doplnkové, ktoré vám uľahčí rannú či večernú hygienu. Podľa toho, aký efekt chcete docieliť, také svetlo do kúpeľne by ste si aj mali vybrať.

  • svietidlo nad zrkadlom alebo svietidlá okolo zrkadla: stanú sa vašimi tichými pomocníkmi pri make-upe alebo holení
  • LED osvetlenie: zmení vašu kúpeľňu na dizajnový skvost ako z magazínu
  • bodové osvetlenie: jeho obrovským plusom je že nemusí byť umiestnené iba na strope, ale aj na stenách a spĺňať dekoračnú funkciu
Svietidlá do kúpeľne - vintage vs. moderné

Hlavne bezpečne

Pri výbere kúpeľňových svietidiel je dôležité zohľadniť viaceré kritériá, pričom na prvom mieste by mala byť bezpečnosť. Kúpeľňa je miestnosť, v ktorej sa stretáva elektrický prúd a voda, preto pri jej zariaďovaní musíte dbať na opatrnosť. V zásade platí, že čím silnejšie kúpeľňové osvetlenie prichádza do styku s vodou, tým väčšiu ochranu musíte zabezpečiť. Rovnako je potrebné detailne si premyslieť, kde budú svietidlá umiestnené, aby bola vaša kúpeľňa optimálne osvetlená. Aby ste sa vyvarovali neželaným nehodám a predišli možným rizikám, plánovanie a montáž vašej kúpeľne by ste mali zveriť do rúk odborníkom.

Marek - Odborný predajca
Marek
Odborný predajca

Marek má na starosti odborné poradenstvo pri výbere správnych svietidiel. Mareka môžete stretnúť na našej predajni, kde Vám rád pomôže s návrhom osvetlenia.

Prečítajte si tiež:

Prehľad vo farebných odtieňoch svietidiel

Druh osvetlenia pôsobí na náladu človeka, podnecuje uňho aktivitu alebo navodzuje pocit relaxácie. Preto je podstatné výber vhodného osvetlenia nezanedbať

7 dôvodov, prečo si zvoliť solárne svietidlá

Trend inštalácie solárnych svetiel stále akceleruje. Čo robí solárne svetlá také výnimočné a nezameniteľné? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Trendy vo výbere nástenných svietidiel

V čom spočíva čaro nástenných svietidiel a aké trendy sú aktuálne 'in'? Nechajte ich vyniknúť a vaša domácnosť zažiari.

Všetko pre praktické a bezpečné osvetlenie kúpeľne

Alfou a omegou pri výplni akejkoľvek časti interiéru je hlavne bezpečnosť, na ktorú treba dbať hlavne pri inštalácii svietidiel.
Prejsť na produkty