Návrat na zoznam blogov

Jar v záhrade - rozsvieťte to spolu s kvetmi

  • 11.4.2019
  • |
  • Marek - Odborný predajca
PAULMANN Plug&Shine Cone

Osvetlenie treba starostlivo pripravovať, či už ide o interiérové, alebo exteriérové. Neslúži iba praktickému účelu, aby sme sa vedeli orientovať v tme, ale okrem toho zdôrazňuje atmosféru miesta, ktoré osvetľujete. Dáva mu ten správny nádych, vyvoláva určité emócie a stimuluje ľudské zmysly, aby sa človek cítil čo najkomfortnejšie na mieste, kde sa nachádza. Inak tomu nie je ani vo vašej záhrade. Nielen, že nechcete potme zakopnúť o vaše kvetinové záhony, ale takisto chcete, aby aj v tme bola ich krása viditeľná a čo najvýraznejšia. Preto zvoľte to správne osvetlenie, vďaka ktorému bude vaša záhradka jasne osvetlená a ktoré jej zároveň pridá na kráse a zveľadí ju. Jar je v plnom prúde, príroda rozkvitá, tak ju pozdvihnite na výslnie, ako sa to len bude dať.
 

Séria RENDL RED GORDIQ

Čím skôr na osvetlenie pomyslíte, tým lepšie

Ak máte záhradku už dlhší čas a práve sa rozhodujete, ako ju správne rozžiariť, pracujete s možnosťami, ktoré vám váš pozemok poskytuje. Avšak ak pripravujete novostavbu a ste si istí, že pri nej plánujete vyhradiť záhradný priestor, začnite o jeho osvetlení uvažovať už pri projektovaní domácnosti. Vopred si určíte, kam umiestnite elektrické zdroje, a urobíte to tak, aby ste potom nemuseli naťahovať nové vedenie – jednoducho ho na začiatku realizácie výstavby vašej domácnosti dáte na miesto, odkiaľ z neho bez problémov osvetlíte vašu záhradku.






 

Záhradné osvetlenie značky IDEAL LUX

Aké sú možnosti?

Pri výbere osvetlenia sa vám núka široká škála možností. Všetko závisí od toho, čo esteticky pasuje do vašej záhradky a takisto od toho, aký priestor ju obklopuje. Môžete použiť nástenné alebo závesné svietidlá na steny domu alebo blízkej garáže. Ak chcete osvetliť väčšiu plochu, máte možnosť použiť reflektory umiestnené pod strechy so širokým rozptylom. Praktické je takisto zapustené osvetlenie, ktoré neuberá z priestoru na povrchu a aj tak dokáže splniť svoj účel. Takisto máte na výber svietidlá podľa zdroja energie. Môžete použiť svetlá s meničom napätia alebo také, ktoré fungujú na solárnu energiu.

Teplo alebo chlad?

Na začiatku výberu máte dve základné možnosti: chcete použiť teplé alebo studené svetlo? Ak je teplé biele osvetlenie, ktoré sa pohybuje v rozpätí 2600 °K-3000 °K, to pravé na to, aby vynikli farby vašich kvetov, je vhodné použiť halogénové žiarovky. Ich nevýhodou však je, že majú vyššiu spotrebu energie a majú vysokú výhrevnosť. Ľahko však môžete nájsť aj ich úspornejšie alternatívy – LED diódy. Tie sú dostupné vo všetkých farbách svetla, či už je to práve spomínaná teplá biela (2600°K-3000°K), studená biela (4000°K-4200°K) alebo denná biela (6000°K-6500°K), čo vám poskytuje široké možnosti výberu a takisto energeticky šetrnejšiu voľbu .

Dekoračné osvetlenie záhrady

 

Dajte svetlo dokopy s farbou vašich kvetov

Použitie svetla sa riadi tým, aký efekt chcete dosiahnuť. Ak máte v pláne zdôrazniť farbu kvetinových záhonov, siahnite po bielej. Žlté svetlo napomáha k tomu, že odháňa hmyz a chráni kvety pred nežiaducimi škodcami. Na zvýraznenie prírodnej zelenej je vhodné použiť ortuťový svetlomet a halogénovú výbojku so svetlom so zelenými tónmi. Takisto ten správny efekt vašej záhrade dá napríklad sodíková výbojka. Tá pozdvihuje farbu drevín, takže ak sa aj tie nachádzajú v hojnom počte vo vašej záhradke, s týmto svietidlom jasne vyniknú.

IDEAL LUX Live TL1 Campana

Farba svetla na kvety priamo pôsobí

Nejde iba o estetický účel svetla – jednotlivé farby majú na kvety priame účinky. Tak napríklad modrá podnecuje kvety k schopnosti ich listov otáčať sa a smeruje rastliny, aby rástli smerom k svetelnému zdroju. Červená sa ukázala ako najvplyvnejšia pre tvorbu chlorofylu. Infračervená sa podieľa na pozitívnom raste kvetov, avšak taká ultrafialová im skôr škodí, robí ich tučnejšie. Nepodceňte výber farby toho správneho osvetlenia – môže mať až životný vplyv na kvety.


  Séria WOFI LUA

Kvalita je v exteriéri povinnosťou

Nezabúdajte na to, že svetlo, ktorým chcete rozžiariť vašu záhradku, musí vydržať dlho a predovšetkým veľa. Pod holým nebom sú svetlá vystavené vetru, dažďovým kvapkám, ba až krúpom a rôznym iným nástrahám počasia. Kvalita svietidiel musí byť preto značne vysoká, aby odolala všetkým vonkajším vplyvom, preto do nej radšej investujte.

Tú správnu atmosféru dodáva kombinácia starostlivej technickej prípravy a citlivý estetický prístup k osvetľovaniu.

 
Marek - Odborný predajca
Marek
Odborný predajca

Marek má na starosti odborné poradenstvo pri výbere správnych svietidiel. Mareka môžete stretnúť na našej predajni, kde Vám rád pomôže s návrhom osvetlenia.

Prečítajte si tiež:

Prehľad vo farebných odtieňoch svietidiel

Druh osvetlenia pôsobí na náladu človeka, podnecuje uňho aktivitu alebo navodzuje pocit relaxácie. Preto je podstatné výber vhodného osvetlenia nezanedbať

7 dôvodov, prečo si zvoliť solárne svietidlá

Trend inštalácie solárnych svetiel stále akceleruje. Čo robí solárne svetlá také výnimočné a nezameniteľné? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Trendy vo výbere nástenných svietidiel

V čom spočíva čaro nástenných svietidiel a aké trendy sú aktuálne 'in'? Nechajte ich vyniknúť a vaša domácnosť zažiari.

Všetko pre praktické a bezpečné osvetlenie kúpeľne

Alfou a omegou pri výplni akejkoľvek časti interiéru je hlavne bezpečnosť, na ktorú treba dbať hlavne pri inštalácii svietidiel.
Prejsť na produkty