Návrat na zoznam blogov

Novostavba či rekonštrukcia - treba myslieť aj na osvetlenie?

  • 25.4.2019
  • |
  • Dada - Produktový manažér
Novostavba či rekonštrukcia, treba myslieť aj na osvetlenie

Staviate alebo renovujete vlastné hniezdočko? Určite máte pritom plnú hlavu povinností, na ktoré nesmiete zabudnúť. Pri rekonštrukcii alebo zariaďovaní často zabúdame na drobnosti, ktoré akosi automaticky považujeme za samozrejmé. Napríklad osvetlenie domu nepatrí medzi úplné priority, na ktoré hneď myslíme. Pritom uvážené osvetlenie interiéru je dôležité z hľadiska dostatočného presvetlenia priestoru a taktiež z dôvodu šetrenia energie.
 

Buďte prezieraví

Každá miestnosť vo vašom príbytku by mala byť vybavená vhodným osvetlením. Iné predsa potrebujete na hygienu v kúpeľni, pri učení sa s ratolesťami v detskej izbe alebo pri príprave jedla v kuchyni. Správne zvolené osvetlenie zmení váš interiér na domov s príjemnou atmosférou. Základom, ako dosiahnuť súlad priestoru s osvetlením, je vytvoriť si plán.

Plán osvetlenia interiéru začína vždy otázkou: Koľko svetla a na aký účel budem potrebovať? Až po tom, čo si na ňu odpoviete, môžete začať vyberať zodpovedajúce svietidlá. V prvom rade musíte do každej miestnosti vybrať základné osvetlenie, ktoré bude vykonávať primárnu funkciu a až následne doplnkové svetlá. Kým silnejšie osvetlenie budete potrebovať v detskej izbe, chodba si také intenzívne nevyžaduje. Majte pritom na pamäti, že osvetlenie člení priestor a upriamuje na seba pozornosť návštev.

Na strope aj v podlahe

Sviietidlá v podlahePremyslite si, kam jednotlivé svietidlá umiestnite. Nemusíte siahnuť iba po zaužívanom riešení zakomponovania osvetlenia v interiéri – stropnom štandarde. Zvážte všetky možnosti a buďte nápadití. Umiestnite osvetlenie tam, kde by ste si ho možno prvoplánovo nevedeli predstaviť. Elegantne a zároveň komfortne budú pôsobiť napríklad malé svetlá zabudované do podlahy, ktoré osvetlia cestu od vchodových dverí do chodby alebo dôvtipné farebné LED-ky vo vašej obývačke či kúpeľni.
 

Ktoré osvetlenie kam?

Moderné osvetlenie obývačky

Hlavné osvetlenie

Hlavné, alebo aj centrálne osvetlenie je také, ktoré dominuje celému priestoru. Osvetľuje väčšie plochy, akými sú schodisko alebo chodba. Takéto osvetlenie vyžaruje svetlo buď do stropu alebo ho rovnomerne rozdeľuje na všetky strany. Vhodná intenzita a správne umiestnenie svietidiel sú rozhodujúce pre kvalitné osvetlenie miestnosti.



 

Doplnkové osvetlenie kuchyne

Doplnkové osvetlenie

Doplnkové osvetlenie prináša svetlo tam, kde je potrebné sústrediť sa na činnosť, ktorú vykonávate. Medzi takéto osvetlenia patrí svetlo nad jedálenským stolom, svetlo v kuchyni alebo v kútiku na čítanie.





 

Stolová lampa

Osvetlenie s atmosférou

Radi by ste si prečítali v spálni knihu, ale nechcete zapnúť hlavné svetlo? Známa situácia s jednoduchým riešením – rozsvieťte malé svetlo v podobe nočnej lampy. Nerušivé mäkké svetlo, pri ktorom sa môžete zahĺbiť do príbehu, navyše dodá vašej miestnosti špecifickú umeleckú atmosféru. Tento typ osvetlenia ponorí vaše steny do jemných odtieňov a zavesené obrazy ukáže v správnom svetle.




 

S plánom ušetríte

Nespornou výhodou premysleného plánu osvetlenia interiéru je nielen ucelený koncept vašej domácnosti, ale aj ušetrené financie, čo pri neustále rastúcich nákladoch určite oceníte. Spotrebu elektrickej energie vám pomôže znížiť senzor v priestoroch, v ktorých sa pohybujete iba minimálne. Takéto osvetlenie interiéru je vhodné do chodby, kde nepotrebujete dlho svietiť.

Dada - Produktový manažér
Dada
Produktový manažér

Dada má na starosti správu produktového portfólia nášho e-shopu a predajne, vyhľadáva a sleduje nové trendy v oblasti svietidiel a osvetlenia. Rada Vám poradí s výberom vhodného svietidla do vašej domácnosti alebo záhrady.

Prečítajte si tiež:

Prehľad vo farebných odtieňoch svietidiel

Druh osvetlenia pôsobí na náladu človeka, podnecuje uňho aktivitu alebo navodzuje pocit relaxácie. Preto je podstatné výber vhodného osvetlenia nezanedbať

7 dôvodov, prečo si zvoliť solárne svietidlá

Trend inštalácie solárnych svetiel stále akceleruje. Čo robí solárne svetlá také výnimočné a nezameniteľné? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Trendy vo výbere nástenných svietidiel

V čom spočíva čaro nástenných svietidiel a aké trendy sú aktuálne 'in'? Nechajte ich vyniknúť a vaša domácnosť zažiari.

Všetko pre praktické a bezpečné osvetlenie kúpeľne

Alfou a omegou pri výplni akejkoľvek časti interiéru je hlavne bezpečnosť, na ktorú treba dbať hlavne pri inštalácii svietidiel.
Prejsť na produkty