Návrat na zoznam blogov

Vytvorte si pohodovú atmosféru s akcentovým osvetlením

  • 21.5.2019
  • |
  • Marek - Odborný predajca
Moderná stolová lampa

Akcentové osvetlenie je to, čo vdýchne vášmu domovu život. Pravdou je, že môžete mať príbytok akokoľvek špičkovo osvetlený, ak však centrálne svietidlá nedoplníte dodatočným osvetlením, nedocielite tú správnu atmosféru. Doplnkové osvetlenie premení vaše strohé priestory na miesto plné pohody, kam sa budú vaši známi radi vracať.

Akcentové osvetlenie nás sprevádza na každom kroku. Spontánne v nás vyvoláva príjemné pocity aj vďaka tomu, že v priestore pôsobí nenápadne. Tým pádom našlo doplnkové osvetlenie využitie na bežných miestach, kde je potrebné podčiarknuť atmosféru alebo upriamiť pohľad ľudí na konkrétnu vec. Napríklad vitrínky v múzeu so vzácnymi exponátmi by bez typického jemného osvetlenia stratili svoje čaro rovnako, ako by v butikoch nevynikli v očiach módnych maniačok najnovšie štýlové kúsky a neskončili v ich nákupnom košíku.

Mäkké svetlo zdvihne náladu

Nemenej dôležitú úlohu zohráva doplnkové osvetlenie v domácnostiach, ktorým dodáva osobitý nádych. Tajomstvo dobrej nálady spočíva v mäkkom žltom svetle – to zútulňuje priestory a navodzuje uvoľnenú atmosféru. Ako protiklad k nemu stojí napohľad studené biele svetlo. To sa používa predovšetkým na pracovisku, prípadne v miestnostiach, ktoré potrebujú dobré osvetlenie. Napriek tomu, že žlté svetlo pôsobí príjemnejšie, biele svetlo podporuje kreativitu a podnecuje výkon.

Stolová lampa s úchytom na policu

Hra so svetlom

Zariaďovanie domácnosti je ako zložiť skladačku. Musíte hľadať správny kúsok, aby ste dosiahli ucelený obraz. Kým atmosféra u vás doma závisí raz od veľkých zmien, inokedy stačí iba malý impulz, aby ste jej vdýchli nový život. Tým správnym nakopnutím môže byť taktiež svetlo. Preto vám predstavíme pár šikovných tipov, ako môžete zakomponovať akcentové osvetlenie do vašej domácnosti a ušetriť si tým zbytočné starosti.

 

Vdýchnite stenám život

Pri pohľade na prázdne steny, ktoré nezakrýva nábytok ani dekorácie, môžete mať pocit neúplnosti. Dokonca ani zúfalé pokusy o premiestnenie nábytku neodstránia váš problém. S touto situáciou si však poradíte jednoducho, potrebujete iba doplnkové osvetlenie. Akcentovým svetlom vyriešite problém raz a navždy, pretože zmení vaše fádne steny na svetlom zaliaty kútik.

Vydzvihnite umenie

Osvetlenie cez lištový systém

Máte doma umelecké diela, ktoré stoja za pozornosť? Ukážte ich v tom najlepšom svetle. Umiestnite akcentové osvetlenie nad maľby, aby nevtieravo vyzdvihli ich krásu. Vhodnými sú svietidlá na lanku alebo tyčke, ktoré splnia svoju funkciu. Osvetliť môžete rovnako vitrínky a cenné predmety, hrdo sa vynímajúce na vašej poličke. Všetky vaše návštevy uprú zrak na výstavné kúsky a ocenia nápadité riešenie.






 

Správne svetlo v obývačke

Moderná dekoračná lampa

Chvíľky strávené prepínaním televíznych staníc si vyžadujú nepriame svetlo, v opačnom prípade dochádza k neželaným odleskom na obrazovke. Dekoračnú lapmu preto umiestnite za televízor, aby osvetlila steny za ním.

Naproti tomu sú na osvetlenie gauča alebo konferenčného stolíka v obývačke vhodné dekoračné lapmy s nastaviteľnou výškou. Výber takejto lampy závisí tiež od funkcie, ktorú by mala spĺňať. Pokiaľ bude dekoračná lampa vaším tichým spoločníkom pri čítaní, musíte zvážiť silu osvetlenia, ktoré potrebujete. Kym napríklad dvadsiatnikovi stačí slabšie svetlo, človek v dôchodkovom veku preferuje o niečo silnejšie. Pri osvetľovaní obývačky platí ešte jedno dôležité pravidlo: viaceré vhodne zvolené svietidlá s rozličnou intenzitou premenia vašu izbu na útulné prostredie.
 

Úspora na prvom mieste

Ak aj vám začali práve hlavou prúdiť myšlienky, ako si vynovíte vašu domácnosť, nezabudnite na podstatnú vec – porozmýšľať, aké svetlo je pre vás vhodné. Ideálne je spojiť príjemné s užitočným, a to doplniť akcentovým svetlom nevýrazný kúsok u vás doma a zároveň ušetriť. Praktickým riešením sú po klasických alebo halogénových žiarovkách LED-ky, ktoré majú v niektorých prípadoch až trojnásobne vyššiu životnosť, vďaka čomu nebudete mať vietor v peňaženke. Pohľad na zažatú dekoračnú lampu vás preto bude tešiť o niečo viac. :)

Marek - Odborný predajca
Marek
Odborný predajca

Marek má na starosti odborné poradenstvo pri výbere správnych svietidiel. Mareka môžete stretnúť na našej predajni, kde Vám rád pomôže s návrhom osvetlenia.

Prečítajte si tiež:

Prehľad vo farebných odtieňoch svietidiel

Druh osvetlenia pôsobí na náladu človeka, podnecuje uňho aktivitu alebo navodzuje pocit relaxácie. Preto je podstatné výber vhodného osvetlenia nezanedbať

7 dôvodov, prečo si zvoliť solárne svietidlá

Trend inštalácie solárnych svetiel stále akceleruje. Čo robí solárne svetlá také výnimočné a nezameniteľné? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Trendy vo výbere nástenných svietidiel

V čom spočíva čaro nástenných svietidiel a aké trendy sú aktuálne 'in'? Nechajte ich vyniknúť a vaša domácnosť zažiari.

Všetko pre praktické a bezpečné osvetlenie kúpeľne

Alfou a omegou pri výplni akejkoľvek časti interiéru je hlavne bezpečnosť, na ktorú treba dbať hlavne pri inštalácii svietidiel.
Prejsť na produkty