Návrat na zoznam blogov

Lumeny, watty či IP - poznáte všetky technické pojmy zo sveta svietidiel?

  • 30.5.2019
  • |
  • Dada - Produktový manažér
Lumeny, watty a IP krytie - technické pojmy zo sveta svietidiel

Pri nakupovaní svietidiel do domácnosti alebo do záhrady sa v obchodoch stretnete s mnohými značkami a typmi svetiel. Odlišujú sa vo svojej farbe, teplote, intenzite, výdrži a v mnohých iných detailoch. Ak si neviete dať pri výbere rady, pracovníci na predajni vám s tým radi pomôžu. Na našom e-shope vám môže byť nápomocná sekcia Ako vybrať svietidlá. Ak však chcete rozumieť svietidlám o čosi viac a nakupovať s väčšou istotou, budú sa vám hodiť znalosti o svetle a najčastejších parametroch pri výbere správneho osvetlenia. Stačí venovať pozornosť nasledujúcim riadkom a spoznáte všetky technické pojmy, o ktorých je pred kúpou svietidiel dobré vedieť.

Watty

Poväčšine sa ľudia pri výbere svetiel rozhodujú podľa toho, koľko majú žiarovky wattov. Dnes už tento parameter nie je najpodstatnejší a rozhodujúci pri výbere, ale aj tak sa na obaloch uvádza a je určite potrebné poznať ho. Watt je jednotka príkonu. Vďaka nemu zistíte, koľko svetla vám svietidlo dodá a akú bude mať spotrebu. Čím viac wattov, tým viac svetla vám žiarovka poskytne, no ruka v ruke so stúpajúcim číslom kráča aj zvyšujúca sa spotreba energie. Moderným riešením sú svietidlá so vstavaným LED zdrojom alebo LED žiarovky, ktoré sú aj pri vysokej svietivosti šetrné.

Luxy a lumeny

Ak watty nestačia, pozrite si svetelný tok žiarovky, alebo lumen (lm). Práve ten je jedným z najpodstatnejších parametrov, na ktoré treba pri nákupe pozerať. Označuje sa ním celkové množstvo svetla, ktoré vyžaruje svetelný zdroj okolo seba do všetkých strán. V prípade žiaroviek svietiacich iba jedným smerom nájdete túto informáciu zapísanú v kandelách (cd). Spolu s lumenom môžete na obaloch žiaroviek nájsť aj informácie o počte luxov svietidla (lx), čo vám povie, aká je jeho intenzita a hustota pri dopade na plochu s rozmerom 1 m2. Čím vyššia je ich hodnota, tým ďalej svetlo dosvieti.

Žiarovky a LED

IP krytie

Každé dobré svietidlo musí aj niečo vydržať. Na to treba dbať pri každom nákupe, aby ste svoju voľbu neskôr neoľutovali. Aj kvôli tomu nájdete na obaloch svietidiel informáciu o ich krytí voči vonkajším vplyvom, akými môže byť voda, prach alebo aj náraz. IP krytie (ingress protection = stupeň ochrany krytia) predstavuje číslo, ktoré udáva stupeň krytia. Pri výbere svietidla na vonkajšie použitie je ideálne kupovať tie s krytím IP44 a vyššie. Na ochranu pred vodou (napr. do kúpeľne) nepodliezajte hodnotu IP65. Maximálny stupeň ochrany predstavuje krytie IP68 ktorým disponujú napr. svietidlá do bazénov a pod.

Farba svetla

Aj farba svetla, ktoré žiarovka vyžaruje, má silný dopad ako na vizáž prostredia, do ktorého svietidlo nainštalujete, tak aj na našu náladu. Ľudskému oku je najbližšia farba klasickej žiarovky, pretože mu pripomína slnko. Iné zdroje svetla majú odtiene rôznych iných farieb a iný vplyv. Pri výbere farby vám môže veľmi pomôcť index farebného podania (po anglicky Color Rendering Index, skrátene CRI). Ten funguje na porovnávaní všetkých umelých svetelných zdrojov s denným prirodzeným osvetlením. Ideálnym číslom podania farieb je 100. S poklesom tohto čísla je ich podanie stále nekvalitnejšie a pri hodnote 0 sa ani nedajú rozoznať. Na obaloch svietidiel môžete nájsť túto hodnotu označenú ako Ra.

Teplota

Farbu svetla môžete odlišovať podľa jeho teploty. Tam sa rozlišujú farby teplé, studené alebo neutrálne. Ich hodnotu si môžete na obaloch prečítať v kelvinoch (K). Teplé sa pohybujú v rozpätí približne od 1500 až 3000 kelvinov, pre neutrálnu farbu platí číslo 4000 až 4500 a do hodnoty 6500 kelvinov ide o studené farby.

Stupnica Farieb svetla
 

Aby váš výber nič nezdržiavalo, choďte na nákup s istotou a informáciami, ktoré sa nepochybne hodia, či už budete zariaďovať interiér alebo exteriér, alebo si len budete chcieť zútulniť svoju izbu nejakou vám príjemnou farbou.

Dada - Produktový manažér
Dada
Produktový manažér

Dada má na starosti správu produktového portfólia nášho e-shopu a predajne, vyhľadáva a sleduje nové trendy v oblasti svietidiel a osvetlenia. Rada Vám poradí s výberom vhodného svietidla do vašej domácnosti alebo záhrady.

Prečítajte si tiež:

Prehľad vo farebných odtieňoch svietidiel

Druh osvetlenia pôsobí na náladu človeka, podnecuje uňho aktivitu alebo navodzuje pocit relaxácie. Preto je podstatné výber vhodného osvetlenia nezanedbať

7 dôvodov, prečo si zvoliť solárne svietidlá

Trend inštalácie solárnych svetiel stále akceleruje. Čo robí solárne svetlá také výnimočné a nezameniteľné? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Trendy vo výbere nástenných svietidiel

V čom spočíva čaro nástenných svietidiel a aké trendy sú aktuálne 'in'? Nechajte ich vyniknúť a vaša domácnosť zažiari.

Všetko pre praktické a bezpečné osvetlenie kúpeľne

Alfou a omegou pri výplni akejkoľvek časti interiéru je hlavne bezpečnosť, na ktorú treba dbať hlavne pri inštalácii svietidiel.
Prejsť na produkty