Návrat na zoznam blogov

Ako teplota svetla vplýva na našu psychiku

  • 26.6.2019
  • |
  • Dada - Produktový manažér
Teplota svetla

To, čo dodáva každému domovu život, je svetlo – rôznej farby, v rozlične tvarovaných svietidlách. Svetlo ako základný prvok priestoru, vplýva na psychiku členov domácnosti viac, ako sa môže zdať. Práve od teploty svetla závisí, či si v pohodlí domova skutočne výdatne oddýchnete alebo budete celý deň nevrlí. Inšpirujte sa našimi radami a odteraz budete mať jasno v tom, akú žiarovku vybrať.

Od červenej po modrú

Farba svetla alebo teplota chromatickosti je teplota farby svetla, ktorú vydáva svietidlo. Nejde teda o farbu žiarovky v svietidle. Základnou jednotkou je Kelvin (K), ktorý určuje hodnotu, akú svetelný zdroj vyžaruje. Vo všeobecnosti platí, že čím nižšiu hodnotu teploty svetla svietidlo vydáva, tým lepšie sa v priestore cítite. Farba svetla prechádza od červenej (1000 K), označovanej ako mäkká biela k žltej (3000 K), cez bielu (4000 K) až po modrú (5500 K) alebo aj studenú bielu.

Pre človeka je, samozrejme, najprirodzenejšie denné svetlo (5000 K), ale príjemné pocity v nás vyvoláva už približne 2000 K, čo zodpovedá hodnote plameňa sviečky. O niečo viac kelvinov (2800 K) má teplota svetla klasickej žiarovky. So stúpajúcimi kelvinmi tmavne aj teplota svetla a napríklad 7500 K zodpovedá zamračenej oblohe. Pri 10 000 K už môžeme hovoriť o silno zamračenej oblohe, prípadne o modrom nebe bez slnka.

MADE Kyklos P1Teplá biela: Záruka oddychu

Predstava domácej pohody začína v obývačke. Leňošenie s vyloženými nohami pri dobrom filme je príjemnou formou oddychu a načerpaním nových síl. Docieliť relaxačnú atmosféru nestojí veľa úsilia. Teplé svetlo zaleje v okamihu vašu miestnosť a vy sa budete cítiť uvoľnene, pokiaľ zvolíte svetlo v rozmedzí 2000 až 3000 K. Teplé svetlo by malo byť vašou voľbou číslo jeden aj v spálni, v detskej izbe a v ďalších miestnostiach, ktoré využívate na oddych.










 

MADE KimiaNeutrálna biela: Základné osvetlenie domácnosti

Jeho hodnota sa pohybuje v rozmedzí od 3300 do 5300 K. Svetlo neutrálnej farby vyvoláva jednoduchú pozitívnu atmosféru, a preto je vhodné na osvetlenie väčšiny miestností vo vašom príbytku. Efektívne je v kuchyni, v kúpeľni, nad schodiskom, prípadne v chodbe. Svoje využitie nachádza tiež v kanceláriách a v miestnostiach, kde sa učíme, čítame alebo pracujeme a potrebujeme pritom svetlo šetrné k očiam.








 

Studená biela: Prebudí vašu aktivitu

Kreativita a pracovné nasadenie ide ruka v ruke so studeným, resp. denným svetlom. Tak sa označuje teplota svetla od približne 5500 K. Tento typ svetla podnecuje schopnosť sústrediť sa a navodzuje pozitívnu atmosféru. Studeným svetlom sa odporúča osvetliť miestnosti, v ktorých pracujete alebo športujete. Použiť by ste ho mali aj v priestore, ktorý nemá dostatok denného svetla ako napríklad pivnica.

Ako svetlo vplýva na psychiku

SearchLight BUBBLESNa prvý pohľad sa môže zdať, že výber farby svetla je len akousi banalitou pri zariaďovaní domácnosti. Opak je však pravdou, pretože svetlo nesprávnej teploty môže narobiť viac škody ako úžitku. Ide predovšetkým o vplyv na psychiku. Napríklad teplé svetlo v pracovni bude na vás pôsobiť uvoľňujúco a riešenie pracovných úloh vám pôjde o to ťažšie. Rovnako nie je dobrým nápadom osvetliť spálňu studeným svetlom. Namiesto príjemných chvíľ odpočinku môžete mať problém zaspať a ráno budete podráždení.









 

Oceníte LED-ky

Pokiaľ si nechcete lámať hlavu nad tým, akú žiarovku vybrať, šikovné riešenie vám prinesú LED lampy, ktoré majú nastaviteľnú teplotu svetla. Na jednej strane sú tu stmievateľné LED žiarovky, ktoré pri stmievaní menia teplotu svetla na nižšiu. Tak sa svetlo stáva tmavšie a zároveň vytvára príjemnú atmosféru. Okrem nich môžete siahnuť po LED stropných svietidlách alebo LED stolových lampách s nastaviteľnou teplotou svetla. Ich veľkým plusom je, že sa sami môžete rozhodnúť, aké osvetlenie práve potrebujete. Počas chvíľ oddychu si zvolíte teplú farbu svetla, naopak pri činnostiach, ktoré si vyžadujú koncentráciu, ich prepnete na chladnú bielu.

Dada - Produktový manažér
Dada
Produktový manažér

Dada má na starosti správu produktového portfólia nášho e-shopu a predajne, vyhľadáva a sleduje nové trendy v oblasti svietidiel a osvetlenia. Rada Vám poradí s výberom vhodného svietidla do vašej domácnosti alebo záhrady.

Prečítajte si tiež:

Prehľad vo farebných odtieňoch svietidiel

Druh osvetlenia pôsobí na náladu človeka, podnecuje uňho aktivitu alebo navodzuje pocit relaxácie. Preto je podstatné výber vhodného osvetlenia nezanedbať

7 dôvodov, prečo si zvoliť solárne svietidlá

Trend inštalácie solárnych svetiel stále akceleruje. Čo robí solárne svetlá také výnimočné a nezameniteľné? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Trendy vo výbere nástenných svietidiel

V čom spočíva čaro nástenných svietidiel a aké trendy sú aktuálne 'in'? Nechajte ich vyniknúť a vaša domácnosť zažiari.

Všetko pre praktické a bezpečné osvetlenie kúpeľne

Alfou a omegou pri výplni akejkoľvek časti interiéru je hlavne bezpečnosť, na ktorú treba dbať hlavne pri inštalácii svietidiel.
Prejsť na produkty