Návrat na zoznam blogov

Osvetlite svoju záhradu kvalitne po zotmení

  • 28.5.2020
  • |
  • Dada - Produktový manažér
Vonkajšie osvetlenie - exterierové svietidlá


Exteriér domu je miestom, v ktorom radi trávime voľný čas, hlavne v letnom období.  Užívame si posedenia v altánku, grilovačky s priateľmi, či čas s deťmi na dvore. Romantika pri svetle mesiaca môže byť lákavá, ale často nepraktická. Vďaka správnemu vonkajšiemu osvetleniu nemusíte byť limitovaní denným svetlom. Umelým osvetlením si nielen predĺžite pobyt na záhrade, ale výberom toho správneho svietidla dodáte exteriéru štýl a vytvoríte nezameniteľnú atmosféru.

Typy osvetlenia

V prvom rade si musíte dobre premyslieť, čo chcete vo svojej záhrade nasvecovať. Pokiaľ je to okrasná zeleň alebo skalka, postačí svetlo s nižšou intenzitou. Avšak svetlá pri vchodových dverách, schodoch či v letnej kuchynke musia svietiť jasnejšie. Vyberať si môžete zo širokej škály svietidiel. Na trhu nájdete osvetlenie napájané elektrickým prúdom. Tento typ sa využíva hlavne na osvetlenie vstupu do domu. Riešené je najmä stropnými svietidlami alebo nástennými svietidlami v blízkosti dverí. Solárne svietidlá sú výhodné najmä vďaka nulovým nákladom na energiu, keďže využívajú energiu priamo zo slnka. Ďalšou alternatívou sú LED svietidlá, ktoré sú rovnako šetrné k životnému prostrediu, pretože neuvoľňujú žiadne toxické látky.
LED vonkajšie osvetlenie

Zdroj fotiek: Redogroup

Nie je svetlo ako svetlo

Podstatné je zamerať sa na svietidlá určené priamo do exteriéru domu, pretože sa na ne kladú zvýšené nároky na odolnosť voči vode, vetru alebo hmyzu.  Pri výbere osvetlenia je potrebné všímať si stupeň IP krytia, ktorý je označený dvojčíslom. Prvé číslo označuje veľkosť predmetu, pred ktorým je svietidlo chránené. Druhé číslo udáva stupeň ochrany pred vodou. Čím sú čísla vyššie, tým je zariadenie  odolnejšie. Pre vonkajšie prostredie je potrebné využiť osvetlenie so zvýšenou ochranou hlavne voči vode a nečistotám z vonkajšieho prostredia, preto vyberajte modely krytím od IP44 do IP68.

Hlavne bezpečne

Svietidlá v záhrade netvoria len estetickú funkciu. Sú nevyhnutné pre vašu bezpečnosť. Osvetlenie vchodu do domu, schodov, chodníčkov v záhrade alebo príjazdovej cesty značne zníži riziko úrazu.  Na týchto miestach oceníte svietidlá s pohybovým senzorom. Tie sa aktivujú po detekovaní pohybu, tak sa nemusíte trápiť ich zapínaním, keď máte plné ruky nákupu. Rovnako vás môžu varovať pred prípadnými zlodejmi alebo nežiaducimi zvieracími návštevníkmi.
 
Moderné exteriérové osvetlenie

Zdroj fotiek: Redogroup

Dokonalá garden party

Súčasťou mnohých letných večerov na záhrade je garden party a základom každej dobrej párty je tá správna atmosféra. Tú môžete v záhrade podporiť zaujímavým osvetlením. Okrem hlavného osvetlenia skúste použiť staré vianočné svetielka alebo svetelné LED párty reťaze. Pri tých si môžete vybrať vlastné svetelné efekty a farby, ktoré budú ladiť s ostatnou výzdobou. Nie je takisto náročné vytvoriť si farebné filtre, ktorými svetlomety prekryjete a hneď dodáte vašej záhrade iný nádych.
 
Morerné vonkajšie osvetlenie

Zdroj fotiek: Redogroup

Využite možnosti, ktoré vám záhrada ponúka a ozdobte svetlami stromy, kríky alebo skalky. Medze vám kladie iba vaša fantázia.
 
Dada - Produktový manažér
Dada
Produktový manažér

Dada má na starosti správu produktového portfólia nášho e-shopu a predajne, vyhľadáva a sleduje nové trendy v oblasti svietidiel a osvetlenia. Rada Vám poradí s výberom vhodného svietidla do vašej domácnosti alebo záhrady.

Prečítajte si tiež:

Prehľad vo farebných odtieňoch svietidiel

Druh osvetlenia pôsobí na náladu človeka, podnecuje uňho aktivitu alebo navodzuje pocit relaxácie. Preto je podstatné výber vhodného osvetlenia nezanedbať

7 dôvodov, prečo si zvoliť solárne svietidlá

Trend inštalácie solárnych svetiel stále akceleruje. Čo robí solárne svetlá také výnimočné a nezameniteľné? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Trendy vo výbere nástenných svietidiel

V čom spočíva čaro nástenných svietidiel a aké trendy sú aktuálne 'in'? Nechajte ich vyniknúť a vaša domácnosť zažiari.

Všetko pre praktické a bezpečné osvetlenie kúpeľne

Alfou a omegou pri výplni akejkoľvek časti interiéru je hlavne bezpečnosť, na ktorú treba dbať hlavne pri inštalácii svietidiel.
Prejsť na produkty